Riskkapitalbolag tar över mer och mer av den privata äldrevården i landet.

De senaste tre åren har drygt hälften av den privata äldrevården i Sverige tagits över av tre riskkapitalägda vårdbolag: Aleris, Carema och Attendo Care. Riskkapitalföretag har som affärsidé att köpa företag, effektivisera dem och sälja dem vidare med vinst efter i genomsnitt fyra och ett halvt år. Sammanlagt drivs 188 äldreboenden i landet av Aleris, Carema och Attendo Care.

Många anställda på Attendo vittnar om att boendena som de arbetat på varit underbemannade. Baggeby gård på Lidingö utanför Stockholm drevs av Attendo Care fram till januari i år. När personalen påpekade att de hade för mycket att göra fick de höra att de skulle arbeta mer effektivt. - Det var ju hemskt. Det är klart att det blir större risk när man är stressad och kanske kan bli slarvfel och sådant, och det var man ju rädd för då, säger en undersköterska som vill vara anonym. Sammanlagt har Attendo fått 28 Lex Maria-anmälningar, medicinska anmälningar till följd av vanvård.

En av de pensionärer som bodde på Baggeby gård var Margareta Borgelins far. Personalen hann inte med honom och till slut slog personalen på ett rehabcenter larm - hans bandage på armar och ben hade inte lagts om på fjorton dagar. Misskötseln av Margaretas far blev droppen - sedan januari i år drivs Baggeby gård åter i kommunal regi och Attendo Care har sparkats ut. Nu har personalstyrkan nästan fördubblats för att utföra samma arbete.

Men det handlar inte bara om personaltäthet när Attendo konkurrerar ut andra vårdbolag. Kalla fakta avslöjar att Attendos huvudägare Industri Kapital som har kontor i Stockholm trots detta ägs ifrån bolaget Augustas i Luxemburg som i sin tur ägs av Industri Kapitals fonder i skatteparadiset Jersey. - Det är bara en fiktion att man har verksamheten baserad på Jersey, i själva verket så är ju bara Jersey en sluss. Målet med det är ju att slippa skatta i det land man är verksam, säger författaren och journalisten Gunnar Lindstedt, som har granskat riskkapitalbolagen.

I Linköping ligger äldreboendet Bantorget. Nu drivs boendet av Berzeli vård och omsorg , som personal inom äldrevården har startat. Men nästa år går avtalet ut och då finns risken att ett riskkapitalägt bolag tar över. I Linköpings kommun har Attendo Care redan tagit över flera psykiatriboenden. Men Jan-Willy Andersson, ordförande i Linköpings äldrenämnd , har ingen aning om bolagets ägarstruktur eller att skattepengarna i förlängningen går till skatteparadis. - Men det är faktiskt så att vi är intresserade av att få äldreomsorg i Linköping. Och det är det som är viktigt för oss säger han till Kalla fakta.

Attendo Cares VD Henrik Borelius har blivit mångmiljonär på bolaget. Men han vägrar att ställa upp på en intervju i Kalla fakta.